Wat is er dit jaar te doen rond het thema bescherming van cultureel erfgoed?

Wat is er dit jaar te doen rond het thema bescherming van cultureel erfgoed?

Een overzicht van activiteiten rondom het 70-jarig bestaan van het Unesco Haags Verdrag dat cultureel erfgoed helpt beschermen in oorlogstijd.

In verband met 70-jarig bestaan van het Unesco Haags Verdrag dat cultureel erfgoed helpt beschermen in oorlogstijd, presenteert de Unesco Commissie een overzicht van activiteiten die verband houden met erfgoedbescherming en plaatsvinden in de periode mei 2024 – mei 2025.

25 april 2024: ICOM Talk, online

Lezing van Olha Mukha en Sanda Koçevar over de uitdagingen bij het documenteren van een oorlog van binnenuit. Hoe ga je om met de complexiteit van de menselijke herinnering? Hoeveel ruimte is er voor verschillende politieke standpunten binnen een tentoonstelling? En welke tools kan je inzetten om verhalen te verzamelen in een oorlogsgebied? De lezing is online te volgen.

30 april 2024:  Expertmeeting over erfgoed en conflict in Oekraïne en daarbuiten, Universiteit Utrecht.

Deze expertmeeting richt zich op de verbinding tussen het welzijn van een gemeenschap en de bescherming van hun erfgoed tijdens en na een conflict. De casestudies zijn het Midden-Oosten, de westelijke Balkan en Oekraïne.

13 - 15 mei 2024: Internationale viering 70 jaar Unesco Haags Verdrag in Vredespaleis en World Forum, Den Haag

De conferentie in het Vredespaleis en World Forum in Den Haag brengt experts van over de hele wereld samen, om de baten, uitdagingen en lessen te bespreken die zijn opgedaan sinds de inwerkingtreding van het verdrag. De conferentie is online te volgen, de link volgt.

19 mei - 9 juni 2024: Unesco-tentoonstelling ‘Cultuur in Tijden van Gewapend Conflict’, Oorlogsmonumentkerk Vrede en Verzoening, Rotterdam

De fototentoonstelling ‘Cultuur in Tijden van Gewapend Conflict’ is een voortzetting van de eerdere fototentoonstelling ‘Culture under Attack’ die sinds 2014 in verschillende versies te zien is geweest, op meer dan tien plaatsen wereldwijd. Voor de nieuwste versie werd samengewerkt met de Koninklijke Landmacht en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de NAVO. De huidige expositie bevat beelden uit Mali, Irak, Syrië, Bosnië en Herzegovina, Japan, Duitsland, Afghanistan, Egypte, Libanon, Kosovo en Libië. Daarnaast was er speciale aandacht voor Oekraïne. De tentoonstelling zal te zien zijn in de Oorlogsmonumentkerk Vrede en Verzoening, en tijdens het Heilige Huisjes festival.

28 mei 2024: Presentatie ‘Domicide: The Killing of Home’, De Dépendance, Rotterdam

Ammar Azzouz, auteur van het boek ‘Domicide: Architecture, War, and the Destruction of Home in Syria’, zal een presentatie in het Engels verzorgen over de impact van conflict in steden. Wat is de impact van domicide op het culturele en sociale weefsel van deze samenlevingen? Welke psychologische en emotionele tol betalen individuen en gemeenschappen? En hoe kunnen we domicide voorkomen of weerstaan, en herbouwen wat verloren is gegaan?

6 juni 2024: Boekpresentatie Andrea Kieskamp, Slot Loevestein, Zaltbommel

Het boek Kunstbunkers en Cultuurkaravanen van Andrea Kieskamp is in 2024 uitgegeven door WalburgPers. Tijdens deze presentatie zal Andrea het boek, dat gaat over cultureel erfgoed in oorlogstijd, toelichten. Het voorwoord van het boek is geschreven door Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie. Het boek is ook te bestellen.

27 juni 2024: Symposium 'Nederlandse musea in oorlogstijd', Mauritshuis, Den Haag

In een speciaal symposium staat het Mauritshuis stil bij de impact van de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse musea. Een tiental sprekers zal over dit onderwerp vertellen, gevolgd door een paneldiscussie onder leiding van Gerdien Verschoor, voormalig directeur van het internationale conservatorennetwerk CODART en van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
 

13 februari - 29 juni 2025: Tentoonstelling ‘Mauritshuis in oorlogstijd’, Mauritshuis, Den Haag

Wat gebeurde er in het Mauritshuis in en rond de Tweede Wereldoorlog? En wat was de impact daarvan op de mensen die er werkten of het museum bezochten? Hoe verhield het museum zich tot het Duitse gezag en de maatregelen van de bezetter? Wat is er gedaan om de kunst te beschermen? In 2021 is het Mauritshuis samen met het Expertisecentrum Restitutie van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis een meerjarig onderzoeksproject gestart. Begin 2025 volgt een lijvige publicatie en een tentoonstelling. Het onderzoeksproject is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed en het ministerie van VWS, in het kader van de Open Oproep 75 jaar Vrijheid.

Heeft u of uw organisatie een activiteit op de planning staan en ziet u deze graag opgenomen in de jubileumkalender op onze website, meld deze dan aan door een mail te sturen naar info@unesco.nl.

Loading...