Overslaan en naar de inhoud gaan

UNESCO beslist over nieuwe inschrijvingen immaterieel erfgoed

Marieke Brugman 8 december 2025

Van 8 - 13 december vindt in India de vergadering van het Immaterieel Erfgoed Comité van UNESCO plaats. Het Comité zal besluiten welke vormen van levend erfgoed worden toegevoegd aan de verschillende internationale lijsten. Nederland heeft dit jaar geen nominaties ingediend. 

Nominaties

Voor inschrijving op de Internationale Representatieve Lijst zijn dit jaar 54 elementen voorgedragen. We lichten hieronder een paar nominaties uit. 

De Italiaanse keuken

Waar eerder al de cultuur rond de Napolitaanse pizza en het mediterrane dieet een plekje op de internationale lijst kregen, is nu de gehele Italiaanse keuken genomineerd. Het gaat daarbij om de hele culturele en sociale dimensie van koken en eten in Italië, in combinatie met duurzaamheid, bio-culturele diversiteit en ambachtelijke bereidingsvormen.

Italiaans koken is een dagelijkse praktijk gebaseerd op kennis, rituelen en gebaren die hebben geleid tot een culturele en sociale mix van culinaire gewoonten, creatief gebruik van grondstoffen en ambachtelijke bereidingswijzen. In de familie- en vriendensfeer wordt Italiaans koken "thuis koken," waarin traditionele gerechten, die vaak van grootouders op kleinkinderen worden doorgegeven, terugkeren.

Buiten deze sfeer zijn er professionele beoefenaars die vertellen over lokale culinaire tradities of experimenteren met verschillende manieren om ingrediënten te combineren.

Jodelen 

Jodelen 

Zwitserland nomineert het Jodelen. Deze traditie wordt op veel manieren doorgegeven. Door individuen, in kleine geïmproviseerde groepen of in georganiseerde koren. Maar ook als onderdeel van sociale rituelen, kermissen en andere populaire evenementen, of in meer gestructureerde settings zoals concerten en festivals, soms met professionele jodelaars en gecombineerd met andere muziekstijlen. Toch is men bezorgd over het voortbestaan van de traditie. Plaatsing op de UNESCO-lijst kan helpen de zichtbaarheid en daarmee de overdracht op volgende generaties te vergroten. 

Cubaanse Son

De Son is heel belangrijk in de geschiedenis van de Cubaanse dansmuziek. Het belichaamt de identiteit van het Cubaanse volk. De Son combineert muziek en dans met improvisaties, beweging en geluid. In deze muziek zien we traditionele ritmes van Afrikaanse en Europese oorsprong terug.

Dragers en beoefenaars spelen een verscheidenheid aan rollen met verschillende verantwoordelijkheden: zangers, instrumentbespelers, improvisatoren, dansers, componisten, arrangeurs, instrumentenbouwers/-reparateurs.

Zangers en tres-spelers zijn de belangrijkste uitvoerders in de overdracht van het element en voeren de essentiële componenten ervan uit: de tekst en de muzikale begeleiding.

De zanger is de leider die improviseert en de dans begeleidt. De tres is het belangrijkste instrument in de band. Jongeren leren rechtstreeks van hun familie of de bands, en ook in dialoog met de oudere generaties, van hun autoriteit en ervaring.

Zwembadcultuur in IJsland

Al heel lang genieten IJslanders van de voordelen van warmwaterbronnen. De bronnen vormen de kern van een dynamische zwembadcultuur in IJsland, omdat het land ondanks het koude klimaat in staat is om verwarmde buitenbaden te onderhouden.

Mensen van alle leeftijden en achtergronden ze nemen allemaal deel aan de zwembadcultuur. Het is een collectieve traditie waarbij generaties elkaar ontmoeten en kinderen de geschreven en ongeschreven gedragsregels leren in verschillende contexten: door zwemles te volgen met hun klas, mee te gaan met ouders of grootouders, te spelen met vriendjes of te trainen met een club. De zwembaden organiseren generatiebijeenkomsten waar de zwembadcultuur wordt geleerd en overgedragen, waarbij zowel formele als informele groepen als dragers van de traditie fungeren.

De zwembadcultuur in IJsland is een essentieel onderdeel van het dagelijks leven en verbetert de fysieke, mentale en sociale gezondheid van mensen.