Moidams – het Grafheuvelsysteem van de Ahom-dynastie

De necropolis van Charaideo. (Foto & © Directorate of Archaeology, Government of Assam)
Moidam - the totem of Tai-Ahom culture. (Foto & © Directorate of Archaeology, Government of Assam)
Sha dhuwa pukhuri. Het gebalsemde lichaam van de koning werd hier gewassen, voordat het in de moidam werd gelegd. (Foto & © Directorate of Archaeology, Government of Assam)
Deohal, aan de voet van Patkai heuvels. (Foto & © Directorate of Archaeology, Government of Assam)
Artefacten gevonden in de Antiquities found in de grafkamer van Moidam C002.. (Foto & © Directorate of Archaeology, Government of Assam)

In de uitlopers van de Patkai-bergen in het oosten van Assam bevindt zich de koninklijke necropolis van de Tai-Ahom. Gedurende 600 jaar creëerde de Tai-Ahom moidams (holle gewelven gebouwd van baksteen, steen of aarde) die uitstekend passen in het natuurlijke landschap van heuvels, bossen en water. Ze plantten Banyanbomen en bomen die ze gebruikten om doodskisten en schorsmanuscripten te maken. Ook legden ze waterpartijen aan. Binnen het terrein zijn negentig moidams van verschillende groottes te vinden. Ze bevatten de resten van koningen en andere leden van de koninklijke familie, samen met grafgiften zoals voedsel, paarden en olifanten, en soms koninginnen en dienaren. De Tai-Ahom-rituelen van 'Me-Dam-Me-Phi' en 'Tarpan' worden beoefend in de necropolis van Charaideo. Hoewel er ook moidams in andere delen van de Brahmaputra-vallei te vinden zijn, worden de moidams op dit terrein als uitzonderlijk beschouwd.

Meer informatie op de internationale site van Unesco
India
Loading...