Toegankelijkheidsverklaring
Toegankelijkheidsverklaring
Deze website (unesco.nl) moet voldoen aan de toegankelijkheidseisen die de wet stelt. De Nederlandse Unesco Commissie streeft ernaar om deze eisen zo optimaal mogelijk te verenigen met de wens om bezoekers een visueel rijke ervaring te bieden. Zo kan ieder, op zijn of haar eigen manier, kennis nemen van het moois dat Unesco te bieden heeft.
Toetsing toegankelijkheid
Om vast te stellen of de website aan de toegankelijkheidseisen voldoet is de site doorgelicht met het softwarepakket Axe. Deze software categoriseert gevonden toegankelijkheidsproblemen op basis van de impact die zo’n probleem heeft: klein, matig, ernstig of kritisch. De Commissie zal deze scan in de toekomst regelmatig herhalen.
De gevonden toegankelijkheidsproblemen op unesco.nl van de categorieën matig, ernstig of kritisch zijn op een paar uitzonderingen na verholpen. De zaken die nog open staan zijn hieronder beschreven. De problemen in de categorie ‘klein’ zijn vooralsnog niet aangepakt. De impact van deze punten op de toegankelijkheidservaring is zeer gering of zelfs nihil, maar de investering om ze te verhelpen is relatief groot. De Commissie hoopt in de nabije toekomst ook deze categorie problemen op te lossen, waarschijnlijk bij een complete websitevernieuwing die waarschijnlijk in 2024/2025 plaats gaat vinden.
Openstaande issues:
- Het plaatsen van video’s op de homepage is aangemerkt als ‘kritisch’. De Axe-software detecteert dat afgeweken wordt van de regels voor het op juiste wijze ‘landmarken’ van de content. Dit probleem is vooralsnog onoplosbaar omdat die content afkomstig is van YouTube en dit platform de toegankelijkheidsregels niet op de gewenste wijze volgt. De enige toegankelijke oplossing voor unesco.nl zou zijn om geen YouTube-video’s meer te tonen. De Commissie vindt dat die oplossing een te grote negatieve impact heeft op het niveau van de informatievoorziening. De Unesco-website kan niet zonder inhoud van het grootste videoplatform op internet.
Een andere mogelijkheid om dit probleem te verhelpen is het inladen van video’s in een pop-up-venster. Daar lijdt echter de gebruikerservaring van mobiele gebruikers te veel onder, oordeelt de Commissie. Aangezien er geen exacte datum is te geven wanneer dit probleem verholpen kan zijn, zal de Commissie regelmatig monitoren of andere oplossingen inmiddels beschikbaar zijn. - De scansoftware kan niet bepalen of het gebruik van foto’s, met daaroverheen liggende donkertransparante vlakken en teksten, voldoende contrast oplevert voor slechtzienden. De Commissie heeft inmiddels een alternatieve manier gevonden die ervoor zorgt dat de gebruiker veel meer invloed kan uitoefenen op contrast en andere visuele zaken op de website. De website krijgt hiertoe een update in het najaar van 2023.
Uitzonderingen:
De toegankelijkheidswetgeving beschrijft diverse uitzonderingen op het volledig toegankelijk maken van websites. Dat geldt onder meer voor online kaarten. Unesco.nl biedt een zeer uitgebreide kaart aan die alle werelderfgoederen toont. Deze kaart is op zichzelf niet voldoende toegankelijk, maar de informatie uit de kaart is wel op een toegankelijke manier te raadplegen via een op de website beschikbare lijstweergave van erfgoederen, met sorteer- en filtermogelijkheden.
Veel webpagina’s op unesco.nl bevatten video-inhoud. Waar mogelijk biedt de Commissie een op tekst gebaseerd alternatief aan, bijvoorbeeld onderschriften of een transcriptie. Video’s van derden, bijvoorbeeld van de internationale Unesco-organisatie in Parijs, zijn niet altijd getranscribeerd. Nieuwe video’s die de Nederlandse Unesco Commissie zelf ontwikkelt zijn standaard voorzien van ondertitels.
Voor geluidsbestanden / podcasts streeft de Commissie naar het aanbieden van een transcriptie.
Nalevingsstatus
Op basis van de openstaande problemen voldoet deze website gedeeltelijk aan de wettelijke toegankelijkheidseisen.
Datum
Deze toegankelijkheidsverklaring is oorspronkelijk gepubliceerd op 20 september 2020 en voor het laatst aangepast op 20 juni 2023.
Probleem met de toegankelijkheid van deze website?
Ervaart u, ondanks de maatregelen die zijn genomen, een toegankelijkheidsprobleem op deze website? Laat het ons weten via info@unesco.nl.