De Kartini Brieven en Archieven: de strijd voor gendergelijkheid

De Kartini Brieven en Archieven: de strijd voor gendergelijkheid

De documenten uit de collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden, het Nationaal Archief Nederland en the National Archives of the Republic of Indonesia vormen een essentiële basis voor het begrijpen van het leven en de ideeën van Raden Ajeng Kartini (1879-1904). 

De brieven van Kartini, die vooral worden bewaard in de Nederlandse instellingen, vormen de bron en het fundament van haar ideeën, terwijl de invloed van die brieven op onderwijs, emancipatie en de strijd voor gendergelijkheid terug te vinden is in het Kartini-archief in Indonesië.

Al tijdens haar korte leven en tot op de dag van vandaag is Kartini een grote inspiratiebron geweest in zowel Indonesische als internationale debatten over onderwijs, feminisme en gendergelijkheid. In de woorden van een vooraanstaand onderzoeker: "Kartini is eigenlijk alleen bekend door woorden." Het zijn deze woorden in haar brieven en de blijvende invloed ervan die we hier nomineren. Delen van deze brieven werden kort na haar dood gepubliceerd, eerst in het Nederlands en daarna in tal van andere talen. De wereldwijde verspreiding en krachtige steun van personen zoals Eleanor Roosevelt benadrukken de internationale invloed van Kartini's woorden door de jaren heen.

Als bekroning van de erkenning van Kartini's geschriften en idealen riep president Soekarno haar in 1964 uit tot Nationale Held van de Onafhankelijkheid.

Kartini blijft tot op de dag van vandaag relevant, bijna 120 jaar na haar dood. Haar opvattingen en ideeën worden nog steeds besproken. De tijd is verstreken, maar Kartini staat nog altijd overeind.

 

Loading...