Symposium in het Vredespaleis verkent dekolonisatie en internationale samenwerking
Symposium in het Vredespaleis verkent dekolonisatie en internationale samenwerking
Het internationale evenement bracht cultuurprofessionals, beleidsmakers en onderzoekers samen om de dynamiek van dekolonisatie en restitutie binnen internationale betrekkingen te verkennen. Het symposium werd georganiseerd door DutchCulture, het Wereldmuseum en Pressing Matter, in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Nederlandse Unesco Commissie.
Dialoog over dekolonisatie en restitutie
De dag werd geopend door Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie. In haar toespraak benadrukte zij het belang van samenwerking en het erkennen van gedeelde geschiedenis: “Vrede stichten in de hoofden van mensen, de missie van Unesco, lijkt voor velen misschien naïef als we kijken naar de wereld van vandaag, waar gewapende conflicten toenemen, waar op zoveel plaatsen zoveel lijden is en waar mensen de neiging hebben om zich op te sluiten in hun eigen wereld.” Ook riep ze op tot een fundamentele verandering in de manier waarop we onze wereld begrijpen en organiseren: “Dekolonisatie vraagt om een fundamentele verandering in hoe we onze wereld begrijpen en organiseren. De koloniale structuren die onze wereld hebben gevormd zijn niet langer houdbaar.”
Verleden en toekomst
Het symposium werd de hele dag begeleid door Kirsten van den Hul, directeur van DutchCulture. Het ochtendprogramma met als thema The Present Past werd gevolgd door een performance van Munganyende. Op indrukwekkende wijze interpreteerde ze de historische Unesco-brief uit 1978 over de teruggave van cultureel erfgoed. Daarna gaf Susan Legêne een analyse van hoe deze brief destijds werd ontvangen. In de middag lag de focus op The Present Future, met panels en sessies over restitutieprocessen, internationale samenwerking en ethische informatie-uitwisseling. De inzichten uit deze sessies werden gedeeld in een plenair debat, waarna een gesprek volgde over de bredere rol van Nederland in internationale culturele samenwerking.
Samenwerking
De dag werd afgesloten met een videoboodschap van Krista Pikkat, directeur van de Culture and Emergencies Entity van Unesco, waarin zij opriep tot verdere actie en samenwerking op het gebied van erfgoedbescherming en restitutie. Al met al bood het symposium nieuwe inzichten en inspiratie voor verdere samenwerking tussen erfgoedinstellingen, overheden en gemeenschappen wereldwijd. Zo benadrukten deelnemers dat dekolonisatie niet alleen een historisch proces is, maar een hedendaagse uitdaging waarvoor voortdurende dialoog en samenwerking vereist zijn. Ook de Nederlandse Unesco Commissie blijft zich inzetten voor dialoog en beleid dat bijdraagt aan een inclusieve en rechtvaardige omgang met gedeeld erfgoed.
De speech van Kathleen Ferrier is hier terug te lezen (Engelstalig, pdf).