Menstruatie-armoede houdt in dat meisjes en vrouwen onvoldoende toegang hebben tot noodzakelijke middelen om veilig en comfortabel de menstruatie door te komen. Voor een deel van de studenten op MBO's, HBO's en universiteiten zorgt dit ervoor dat zij maandelijks tijdelijk geen onderwijs kunnen volgen. Datzelfde geldt voor sport, werk of sociale activiteiten. Ze kunnen in die periode dus niet volwaardig deelnemen aan de samenleving. Dit leidt niet alleen tot verlies van kostbare onderwijstijd, maar druist ook in tegen belangrijke principes binnen het Nederlandse onderwijs, zoals kansengelijkheid en het recht op goede sanitaire voorzieningen.
In samenwerking met JOB MBO, de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) en het Armoedefonds heeft de Unesco Jongerencommissie een handreiking opgesteld voor zowel studenten als bestuurders van onderwijsinstellingen. De handreiking biedt relevante feiten, geeft een idee van de omvang van het probleem, en zet de belangrijkste argumenten op een rij om dit probleem aan te pakken.
De handreiking bevat verder:
- Een implementatieplan voor bestuurders: Gebaseerd op de ervaringen van andere onderwijsinstellingen en het Armoedefonds wordt een blauwdruk gegeven voor het opzetten van uitgiftepunten voor menstruatieproducten binnen onderwijsinstellingen. Dit plan bevat een kostenraming, een overzicht van de benodigde soorten menstruatieproducten, en aandachtspunten voor de inrichting van de uitgiftepunten.
- Een stappenplan voor studenten en studentenvertegenwoordigers: Met hulp van de expertise van JOB MBO en de LSVB worden de belangrijkste aandachtspunten en mogelijke vervolgstappen beschreven om menstruatie-armoede effectief onder de aandacht te brengen binnen onderwijsinstellingen.
Aan de slag
Met deze handreiking kunnen zowel studenten als bestuurders aan de slag om hun onderwijsinstelling aan te laten sluiten bij de groeiende groep scholen en universiteiten die al actief bezig is met de aanpak van menstruatie-armoede. Het creëren van uitgiftepunten voor menstruatieproducten wordt in de handreiking gepresenteerd als een eenvoudige en kostenefficiënte oplossing om menstruatie-armoede binnen onderwijsinstellingen tegen te gaan.