Twee Oekraïense erfgoedsites krijgen verhoogde bescherming van Unesco

Twee Oekraïense erfgoedsites krijgen verhoogde bescherming van Unesco

Op verzoek van Oekraïne heeft Unesco de herdenkingsplaats Babyn Jar en het Odesa Literair Museum verhoogde bescherming toegekend.

Op verzoek van de Oekraïense autoriteiten heeft het Unesco-comité voor de Bescherming van Cultureel Erfgoed bij Gewapende Conflicten tijdelijke verhoogde bescherming toegekend aan twee nieuwe locaties: Babyn Jar, de plek van een van de grootste massaslachtingen tijdens de zogenoemde ‘Holocaust door kogels’, en het Odesa Literair Museum. Hiermee komt het totale aantal cultureel erfgoedlocaties in Oekraïne met deze status op 27. 

Cultureel erfgoed met deze status geniet de hoogste mate van immuniteit tegen aanvallen en militair gebruik. Niet-naleving van deze clausules wordt beschouwd als een ernstige schending van het Tweede Protocol van 1999 bij het Haagse Verdrag, met mogelijke vervolging tot gevolg. De verhoogde beschermingsstatus is ook een signaal aan de internationale gemeenschap over de noodzaak om deze culturele eigendommen te beschermen.

Bescherming van cultureel erfgoed in tijden van oorlog

“In tijden van oorlog is internationale solidariteit cruciaal om bedreigd cultureel erfgoed te beschermen”, aldus Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco. De toekenning van verhoogde bescherming stelt Unesco in staat de veiligheid van deze twee belangrijke culturele locaties verder te versterken.

Op de plek van de nationale herdenkingsplaats Babyn Jar werden op 29 en 30 september 1941 33.771 Joden door de nazi’s vermoord. Het is een belangrijke plek voor herinnering en begrip van de Holocaust. Het Odesa Literair Museum is gevestigd in een historisch gebouw en fungeert als een toonaangevend cultureel, educatief en onderzoekscentrum. Het museum herbergt een belangrijke collectie boeken en publicaties uit de 19e eeuw en organiseert tentoonstellingen en conferenties. Het museum bevindt zich in het historisch centrum van Odesa, dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.

Bescherming van erfgoed in Palestina en Gaza

Ook in Palestina en Gaza zijn culturele locaties opgenomen op Unesco’s beschermingslijsten. Een voorbeeld is het Sint-Hilarionklooster in Gaza, een van de oudste kloosters in het Midden-Oosten. Dit erfgoed is in juli 2024 toegevoegd aan de Lijst van Werelderfgoed in Gevaar, vanwege de aanhoudende genocidale aanvallen door Israël en verwoestingen in de regio. Andere beschermde locaties in Palestina zijn het culturele landschap van Battir en de Oude Stad van Jeruzalem.

Loading...