Unesco roept op tot dringende actie na grootschalige plunderingen in Soedan

Unesco roept op tot dringende actie na grootschalige plunderingen in Soedan

Unesco is zeer bezorgd over de recente berichten van plunderingen en schade aan verschillende musea en erfgoedinstellingen in Soedan door gewapende groepen. 

Een internationale ngo en personen uit de museumwereld in Soedan slaan alarm vanwege de grootschalige plundering van het Nationaal Museum, dat wordt beschouwd als een van de belangrijkste van Afrika. Volgens een bron binnen het museum zijn er tienduizenden objecten gestolen. De organisatie roept de internationale gemeenschap op om alles in het werk te stellen om het erfgoed van Soedan te beschermen tegen vernietiging en illegale handel.

Image
Standbeeld van Farao Taharqa uit het Nationaal Museum van Soedan, die regeerde tijdens de 25e dynastie van Egypte. Ook was hij qore (koning) van het koninkrijk Kush.

Het Nationaal Museum van Soedan, dat recent gesloten werd voor renovatie, beschikt over een collectie van meer dan honderdduizend objecten, waaronder de grootste Nubische archeologische collectie ter wereld. Dit rijke erfgoed put uit het verleden van het koninkrijk Kush, dat rond 1070 v.Chr. ontstond. Na Egypte bezit Soedan de grootste verzameling historische cultuurschatten op het Afrikaanse continent. Volgens getuigenverslagen en satellietbeelden zijn voertuigen bij het museum voorgereden, volgeladen met gestolen goederen, en vervolgens vertrokken richting Zuid-Soedan.

Gestolen erfgoed te koop op internet

Ghalia Jar Al-Nabi, directeur van de Vereniging van Soedanese Musea, meldde aan nieuwssite Al Arabiya dat de opslagplaatsen van het museum zijn opengebroken, maar dat het onduidelijk is hoeveel en welke voorwerpen zijn gestolen. Ze vreest dat de gestolen voorwerpen nooit meer terugkomen en waarschuwt dat de daders mogelijk de items vernietigen om sporen te wissen. Isber Sabrine, hoofd van de internationale organisatie Heritage for Peace, bevestigt dat enkele kleinere voorwerpen al online te koop worden aangeboden. “Doorgaans wachten de dieven een tijd om de belangrijkste objecten aan te bieden; het is nu te risicovol”, zegt Sabrine, verwijzend naar ervaringen met geplunderde voorwerpen uit Syrië en Afghanistan.

De organisatie bereidt een verzoek voor aan Interpol en andere politieorganisaties om de criminelen en hun buit op te sporen. “Die oproep gaat ook naar de politie en het ministerie van Cultuur in Nederland, want ons land kent een markt voor gestolen kunst- en historische voorwerpen”, benadrukt Sabrine.

Campagne ‘Kunst Kopen met Kennis’

In reactie op de toenemende illegale handel in cultuurgoederen, roept Unesco ook op tot bewustwording onder kunstliefhebbers en verzamelaars wereldwijd. De campagne ‘Kunst Kopen met Kennis’ van de Nederlandse Unesco Commissie moedigt kopers aan om zich goed te informeren over de herkomst van kunst- en antieke objecten. Door nauwkeurige controles uit te voeren en transparantie te eisen, kunnen kopers voorkomen dat zij onbedoeld bijdragen aan de handel in gestolen goederen. 

Ook Nederland moet zich voorbereiden op gewapend conflict

De plunderingen in Soedan laten zien hoe kwetsbaar cultureel erfgoed is in tijden van conflict. Dit benadrukt ook het belang van voorbereiding op mogelijke gewapende conflicten in Nederland. Het opstellen van noodplannen, trainen van personeel in crisisbeheer, en het nemen van preventieve maatregelen kan helpen cultuurschatten te beschermen.

Loading...