Geoparken en Biosfeergebieden

Geoparken zijn gebieden waar geologisch erfgoed en landschappen van internationale waarde op een integrale manier worden beheerd. Daarbij staan behoud, educatie en duurzame ontwikkeling centraal. De geologische geschiedenis, de cultuurhistorie, de hedendaagse cultuur en de natuur bepalen samen de identiteit van het gebied. In Nederland is op dit moment één geopark: De Hondsrug. 

Image
De Drentsche Aa in Geopark De Hondsrug. (Foto: ByDrone)

Ook andere gebieden in ons land streven de geoparkstatus na. Om die initiatieven te coördineren is het Nederlands Forum Unesco Global Geoparks opgericht waarvan de Unesco Commissie het secretariaat voert. Het forum adviseert en ondersteunt de kandidaatgebieden maar kijkt ook kritisch naar de haalbaarheid van de initiatieven. In 2017 was het forum in contact met zes gebieden die werkten aan een aanvraag voor de status van Unesco Global Geopark: Oer-IJ (Noord-Holland), Gooi- en Vechtstreek (Noord-Holland, Utrecht), Schelde-Delta (Noord-Brabant, Zeeland, Vlaanderen), HollandDelta, de Heuvelrug (Noord-Holland, Utrecht, Gelderland) en initiatief Peelhorst (Noord-Brabant).

De Hondsrug kreeg in 2017 een periodieke beoordeling die positief uitpakte. Daarmee is de Unesco-status van het Geopark met vier jaar verlengd.

Nederlands Forum Unesco Global Geoparks

Harry van Zon, onafhankelijk deskundige (voorzitter) | Marike Bontenbal, Nederlandse Unesco Commissie, bureau (secretaris) | Hugo Bouter, onafhankelijk deskundige, bestuurslid VVFG | Henk Weerts, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed | Michiel van der Meulen, Geologische Dienst Nederland | Roel van Raaij, Ministerie van Economische Zaken | Peter Ros, RVO | Gretha Roelfs, Provincie Drenthe / Unesco Global Geopark de Hondsrug | Hans Renes, onafhankelijk deskundige, hoogleraar Historische Geografie | Angélique Vermeulen, NBTC Holland Marketing | Robert Missotten, Vlaamse Unesco Commissie (waarnemer).

Unesco-biosfeergebieden

Biosfeergebieden zijn regio’s waarin de relatie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving centraal staat. In dit wetenschappelijke Unesco-programma worden innovatieve methoden gezocht om natuurbehoud en bescherming van biodiversiteit hand in hand te laten gaan met sociaal-economische ontwikkeling. Het programma vertaalt de principes van duurzame ontwikkeling naar een lokale context en maakt zo de verbinding tussen wetenschap, maatschappij en beleid.

In 2017 diende het gebied Maasheggen een aanvraag in bij Unesco Parijs om de biosfeer-status te verkrijgen. De Unesco Commissie begeleidde de aanvraag. De uitslag wordt medio 2018 verwacht. De Commissie maakte de deelname mogelijk van een van de Nederlandse jongerenvertegenwoordigers aan het MAB youth forum in Italië in september.

Loading...