Het Werelderfgoedcomité vergadert: wat kunnen we verwachten?

Het Werelderfgoedcomité vergadert: wat kunnen we verwachten?

21 juli - 31 juli 2024
New Delhi, India

Van 21 tot en met 31 juli 2024 vindt de 46ste vergadering van het Werelderfgoedcomité van Unesco plaats. Deze keer in New Delhi, India. Dat land is ook voorzitter van de vergadering.

In het Werelderfgoedcomité van Unesco neemt het besluit over nieuwe inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst, het bespreekt de State of Conservation Reports van tientallen werelderfgoedsites en kan besluiten om sites op de ‘Lijst van Werelderfgoed in Gevaar’ te plaatsen. Het Comité heeft ook de mogelijkheid om werelderfgoedsites van de Lijst te verwijderen. 21 landen hebben zitting in het comité, die per toerbeurt vier jaar lid zijn.

Stonehenge

De meeste aandacht gaat vooralsnog uit naar Stonehenge, het iconische megalithische monument in het zuiden van Engeland. Voorstel is om deze werelderfgoedsite op de Lijst van Werelderfgoed in Gevaar te plaatsen. Het plan voor de aanleg van een nieuwe tunnel in de buurt van het monument is daarvoor de aanleiding. De Gevarenlijst is opgezet om aan te geven dat het werelderfgoed collectieve hulp nodig heeft om zijn unieke waarden te behouden (of te herstellen). Plaatsing op de lijst wordt door veel landen echter gezien als een schande. Of Stonehenge daadwerkelijk op deze Lijst wordt geplaatst zal eind juli moeten blijken.

Groot Barrièrerif

Ook over het Groot Barrièrerif maakt Unesco zich zorgen. Het koraalrif voor de kust van Australië wordt intensief gemonitord. Daaruit blijkt dat het rif nog altijd massaal verbleekt. Dit zet de uitzonderlijke waarde van het gebied ernstig onder druk. Adviesorgaan IUCN en het Unesco Werelderfgoedcentrum roepen Australië daarom op de bestaande adaptatieprogramma’s te handhaven en meer financiering vrij te maken voor herstel.

Waddenzee 

Voor Nederland staat opnieuw de stand van zaken rond het beheer en behoud van de Waddenzee op de agenda. Vorig jaar deed Unesco een dringende oproep aan de Nederlandse en Duitse regering om geen nieuwe mijnbouwvergunningen af te geven voor het gebied. In 2021 uitte de Nederlandse Unesco Commissie al formeel haar zorgen bij het ministerie van Economische Zaken over het project Gaswinning Ternaard. Sindsdien zijn de zorgen niet weggenomen. De opeenstapeling van negatieve effecten, waaronder naast gaswinning ook de aanleg van kabels en pijpleidingen en visserij, blijven volgens de Commissie een serieuze bedreiging voor de instandhouding van het grootste getijdengebied ter wereld. 
Het State of Conservation Report dat tijdens de Comitévergadering op tafel ligt vraagt opnieuw aan Nederland om begin volgend jaar aan Unesco te rapporteren.

Nieuwe inschrijvingen

Tijdens het comité zullen tientallen nieuwe werelderfgoederen met een unieke universele waarde voor de mensheid worden ingeschreven. Gezien het positieve advies dat er over deze sites is uitgebracht verwacht de Unesco Commissie dat onder meer het Nationale Park Lençóis Maranhenses (Brazilië), de Marquesaseilanden (Frankrijk) en de historische stad en archeologische vindplaats Gedi (Kenia) zullen worden ingeschreven.

Image
De Marquesaseilanden zijn genomineerd voor inschrijving op de Werelderfgoedlijst.

Live meekijken

De volledige vergadering is live te volgen. Op deze pagina zijn tevens de agenda en alle documenten te vinden.

 

Loading...