De Staat van de volwasseneneducatie: we vergeten 2,5 miljoen mensen

De Staat van de volwasseneneducatie: we vergeten 2,5 miljoen mensen

“Nederland vergeet als vrijwel enige land in Noordwest-Europa de grootste groep inwoners die onderwijs nodig heeft. Al jaren is duidelijk dat we 2,5 miljoen volwassen inwoners hebben die onderwijs moeten krijgen.” Dit stelt Unesco-leerstoelhouder Maurice de Greef in De staat van de Nederlandse volwasseneneducatie. 

De onderwijsinspectie brengt ieder jaar het rapport De staat van het onderwijs uit, maar hierin is geen aandacht voor de volwasseneducatie. Maurice de Greef vult dit gat en rapporteert over het stelsel, de opbrengsten en de knelpunten in 2024.

VNG

Het rapport werd gepresenteerd in een bijeenkomst bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), in aanwezigheid van zo’n 100 beleidsmedewerkers, directeuren en andere betrokkenen. VNG-directeur Leonard Geluk haalde in zijn openingswoord voormalig directeur-generaal van Unesco, Julian Huxley aan: “de mogelijkheden van mensen vormen de grootste hulpbron ter wereld, en om die te laten stromen moeten we zorgen dat mensen hun mogelijkheden ook echt kunnen benutten.”

De potentiële doelgroep voor volwasseneneducatie bestaat uit zo’n 2,5 miljoen mensen, grofweg 1 op de 6 volwassenen in Nederland. Dat aantal is zo groot en urgent dat het snel aangepakt moet worden, stelden de sprekers op de bijeenkomst. Als we er echt werk van willen maken dat alle mensen mee kunnen doen, dan is taal randvoorwaardelijk. Taal opent de deuren naar kansen en ontwikkeling.

Breng onderwijs naar de leefwereld

Wat we moeten doen om deze mensen ook daadwerkelijk te bereiken? Een veel gehoorde aanbeveling was: breng het onderwijs naar de leefwereld. Mensen willen het etiket van een geneesmiddel kunnen lezen, veiligheidsvoorschriften op het werk, en willen weten wat hun kinderen uitspoken op social media, of een bijlage in een email kunnen plakken. Koppel het leren aan datgene wat je nodig hebt als werknemer, als ouder, als burger en maak het vooral niet te ingewikkeld. 

Laten we uitgaan van de kracht van mensen, wijs op het MBO als innovatief en toekomstgericht schooltype en zoek partnerschappen op. Werk samen met partners die belang hebben bij deze groep: mbo’s, gemeenten, en de bedrijven en brancheorganisaties die zitten te springen om goed gekwalificeerd personeel.

Vlaamse cijfers

Met enige afgunst keken de aanwezigen vervolgens naar de Vlaamse cijfers, die Sarah de Decker van het ministerie van onderwijs en vorming presenteerde. Daar bepaalt het ministerie van onderwijs de doelen en standaarden. Het budget per inwoner is voor België €17,66 of meer, voor Nederland is €2,95 - €5,90.

De duidelijkste oproep kwam van columnist Carrie, die op zijn Rotterdams zei: “Laten we niet zo veel praten maar er gewoon voor zorgen dat we over vier jaar kunnen zeggen: tering dat hebben we goed gedaan!”

Image
Overhandiging rapport
Maurice de Greef overhandigt het rapport aan Tweede Kamerlid Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA) en wethouder Peter Heijkoop (CDA).
Loading...