De leerstoel ‘Water, Ports and Historic Cities’ is verbonden aan de TU Delft. In het bijzonder zal bij het onderzoek en onderwijs gekeken worden naar hoe erfgoed bijdraagt aan het oplossen van grote hedendaagse uitdagingen, zoals klimaatverandering.
Strategische Alliantie
Prof. dr. ing. Carola Hein zal de leerstoel gaan bekleden, die deel uitmaakt van de strategische alliantie Leiden-Delft-Erasmus Universiteiten. De leerstoel is nauw verbonden aan het LDE PortCitiesFutures. Hein is hoogleraar Architectuur en Stedenbouw geschiedenis aan de TU Delft.
“Zonder kennis van de geschiedenis is het heden niet te begrijpen. Ik ben daarom zeer vereerd met deze benoeming als Unesco-leerstoelhouder”, zegt Hein. “Ik probeer ideeën en ontwikkelingen uit het verleden te linken aan de huidige tijd. Veel van het erfgoed wereldwijd is verbonden aan water. De historische structuren, havens en havensteden zijn een belangrijke bron van kennis over het verleden, maar bieden ook oplossingen voor de toekomst. Ze dragen bij aan duurzame ontwikkeling”.
Groter bewustzijn
De leerstoel draagt bij aan een groter bewustzijn van deze verwevenheid. Tegelijkertijd moeten methoden ontwikkeld worden om historische bronnen te doorgronden en grote hoeveelheid data te verzamelen. Daaruit zal gericht informatie worden gehaald waardoor verbanden gelegd kunnen worden tussen water en erfgoed, tussen havens en steden. Een eerste stap is het creëren van een database met informatie over bestaande water- en havengerelateerde werelderfgoedsites. Deze informatie kan gebruikt worden in open acces publicaties, onderwijs en openbare informatie. Bovendien wordt de leerstoel het epicentrum voor trainingen. Van bachelor en masteropleidingen tot summer schools en online lessen.
De leerstoel Water Ports and Historic Cities werkt nauw samen met het Unesco Werelderfgoedcentrum, het World Heritage Cities Programme en andere Unesco leerstoelen. Met de leerstoel draagt Hein ook bij aan een verdere uitwerking van de door Unesco geïnitieerde Historic Urban Landscapes (HUL) Approach.
Internationaal Netwerk
De Unesco-leerstoel maakt onderdeel uit van een internationaal netwerk van door Unesco gesteunde leerstoelen binnen het Unitwin/Unesco Chairs Programma, opgericht in 1992. Het programma heeft tot doel het bevorderen van onderzoek, onderwijs en programmaontwikkeling rondom Unesco-thema’s zoals duurzaamheid, onderwijs, mensenrechten en cultuur. Het wereldwijde netwerk van Unesco Chairs, waar momenteel meer dan 850 instellingen deel van uitmaken, faciliteert samenwerking binnen het Unesco-mandaat door middel van uitwisseling van kennis in een internationale context.
Bekijk het overzicht van alle Unesco-leerstoelen in Nederland.