Wikimedia Nederland zoekt ‘Wikipedian in Residence’ voor Aruba

Wikimedia Nederland zoekt ‘Wikipedian in Residence’ voor Aruba

Het gaat om een liaison die erfgoedorganisaties, vrijwilligers en de internationale wiki-gemeenschap met elkaar weet te verbinden, vanuit Aruba.

De samenwerking tussen de wiki-gemeenschap en verschillende erfgoedinstellingen in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden krijgt een vervolg nu er voor Aruba een Wikipedian in Residence wordt geworven

In de afgelopen jaren is er toenemende aandacht voor het documentair erfgoed in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. In 2017 ontstond het Wiki Goes Caribbean project, een initiatief van Wikimedia Nederland, waar met behulp van de (internationale) wiki-gemeenschap tal van collecties uit het Caribisch deel van het Koninkrijk, Suriname en Nederland op onder meer Wikipedia ontsloten werden. De Nederlandse Unesco Commissie steunde dit project door patronage te verlenen. 

Het afgelopen jaar is vanuit de Bonairiaanse erfgoedorganisatie FuHiKuBo, een door Unesco geaccrediteerde NGO, de Collectie Herensia toegevoegd aan het Nederlandse Memory of the World Register. Eerder dat jaar zijn archief- en erfgoedcollecties van Curaçao en Sint Maarten rond het slavernijverleden samen met collecties uit Suriname en Nederland als één gezamenlijke nominatie ingeschreven in het Internationale Memory of the World Register. Ook vond er begin dit jaar een erfgoedsymposium plaats op Aruba waar werd stilgestaan bij de toenemende digitalisering en de digitale mogelijkheden van gedeeld, gezamenlijk erfgoed. Een initiatief als de Coleccion Aruba biedt een inventieve en eigentijdse strategie om digitaal, documentair erfgoed, duurzaam beschikbaar te stellen,

Voor Aruba wordt gezocht naar een liaison die collecties, erfgoedorganisaties, vrijwilligers, de verschillende wiki-platformen en de internationale wiki-gemeenschap met elkaar weet te verbinden. Dit alles vanuit het perspectief van en met standplaats Aruba.

Interesse in deze rol en functie? Reageer dan voor 16 september aanstaande.

Loading...