De verborgen schatten van Oekraïne

De verborgen schatten van Oekraïne

Fotografe Elena Subach documenteert het inpakken van de kunstschatten in de Oekraïense stad Lviv. Haar werk toont de inspanningen van lokale vrijwilligers om het erfgoed te beschermen tegen de desastreuze gevolgen van de Russische invasie.

“Voor de oorlog was een van mijn favoriete motto's: als er geen magie is in de kunst, dan is het gewoon media... Maar nu is mijn benadering van de fotografie een duidelijke documentaire geworden. Ik documenteer het heden, omdat de geschiedenis zich in haar geconcentreerde vorm hier en nu ontvouwt.” Haar werk toont de inspanningen van lokale vrijwilligers om het erfgoed van Oekraïne te beschermen tegen de desastreuze gevolgen van de Russische invasie. Onder hen: museummedewerkers, musici, psychologen, kunstenaars, tieners en talloze anderen.

De afgelopen maanden legden zij hun reguliere werk neer om in plaats daarvan standbeelden te verwijderen en in te pakken, glas-in-loodramen af te dichten en schilderijen en andere artefacten te verbergen op geheime locaties. Levens riskerende operaties met maar één doel: het erfgoed behouden voor toekomstige generaties.

Cijfers

Dat deze inspanningen hard nodig zijn blijkt uit de cijfers over de vernietiging en plundering van erfgoed. Eind november publiceerde Unesco een bijgewerkte telling van de schade die is toegebracht aan culturele sites in Oekraïne sinds het Russisch offensief. Volgens de experts zijn 221 culturele sites gedeeltelijk of volledig verwoest als gevolg van de oorlog, waaronder 98 religieuze gebouwen, 78 gebouwen van historische of artistieke waarde, 18 monumenten, 17 musea en 10 bibliotheken. Tot nu toe werd voor zover bekend geen van de 7 werelderfgoedsites in Oekraïne getroffen. Daarnaast zijn er berichten over grootschalige plundering van museale collecties door de Russen in onder meer Kherson. Dit is dan ook de reden dat Elena op sommige foto’s de achtergronden digitaal heeft verwijderd. Zo blijft de opslaglocatie van deze kunstvoorwerpen geheim.

Boek

Image

Elena Subach (42) werd geboren in Chervonohrad, West-Oekraïne en werkt sinds 2012 als fotograaf. Daarnaast is zij werkzaam als conservator in de Lviv National Art Gallery.

Haar fotoserie Hidden is uitgegeven door Besides Press.

Van elk verkocht exemplaar gaat 5 pond naar Children of Heroes, een liefdadigheidsinstelling die kinderen steunt die ouders hebben verloren in de oorlog in Oekraïne.

Fotoserie

Hieronder vindt u een selectie uit de fotoserie 'Hidden', gemaakt door Elena Subach. 

Image
Vrijwilligers brengen beelden in veiligheid in Lviv, Oekraïne
Een Christusbeeld wordt in veiligheid gebracht uit een kerk in de stad Lviv, Oekraïne.
Image
Het hoofd van een beeld is zichtbaar door het noppenplastic waarmee het is ingepakt.
Het hoofd van een Mariabeeld is zichtbaar door het noppenplastic waarmee het is ingepakt.
Image
Ingepakte engelfiguur.
Image
Een ingepakt standbeeld in een kerk in Lviv, Oekraïne.
Image
De achtergrond van deze foto is bewerkt zodat niet te herleiden valt waar deze beelden zich op dit moment bevinden.
Image
Een schilderij is tegen beschadiging ingetapet.
Image
Ingepakte beelden ter bescherming tegen oorlogsgeweld in Lviv, Oekraïne.
Image
Beelden op een plein in Lviv, Oekraïne worden ingepakt met stellages, waartegen zandzakken kunnen worden aangeracht.
Beelden op een plein in Lviv, Oekraïne worden ingepakt met stellages waartegen zandzakken kunnen worden aangebracht.

Comitévergadering 2e protocol Unesco Haags Verdrag

Image

Het Unesco Haags Verdrag uit 1954 bevat wetgeving die moet helpen om cultureel erfgoed te beschermen in situaties van gewapend conflict. Op 15 en 16 december 2022 vindt de comitévergadering van het Tweede Protocol bij dit verdrag plaats. Op de agenda staat onder meer het versterken van de synergie tussen het Haags Verdrag, de twee bijbehorende protocollen en de andere Unesco-cultuurverdragen.

Loading...