Nederland draagt bij aan bescherming werelderfgoed in andere landen

Nederland draagt bij aan bescherming werelderfgoed in andere landen

Nederland ondersteunt dit jaar zeven internationale projecten op het gebied van werelderfgoed. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkt hiervoor samen met Unesco via het Netherlands Funds-in-Trust (NFiT), een fonds dat tot doel heeft de implementatie van het Werelderfgoedverdrag wereldwijd te versterken. 

Het NFiT is sinds 2001 actief. In deze periode heeft het fonds meer dan tien miljoen US dollar beschikbaar gesteld en is daarmee een van de langstlopende fondsen bij Unesco en een belangrijke partner voor de conservering en beheer van werelderfgoed.

Bij de toekenningen door het fonds lag dit jaar de focus op Afrika, op natuurlijk werelderfgoed en op projecten die gerelateerd zijn aan het slavernijverleden. Activiteiten variëren van capaciteitsopbouw tot infrastructuurverbeteringen en klimaatactie.

Hieronder vindt u meer informatie over de specifieke projecten die NFiT dit jaar ondersteunt:

  • Versterking kennis en vaardigheden in Zuidelijk Afrika
    Dit project richt zich op het versterken van de kennis en vaardigheden van erfgoedprofessionals, projectplanners, sitebeheerders en beleidsmakers in Zuidelijk Afrika om ontwikkelingsvoorstellen te beoordelen en de impact ervan op het behoud van werelderfgoed te verminderen. Het omvat trainingssessies, het delen van kennis en best practices, en het opzetten van een netwerk van deskundigen in de regio.
     
  • Redden van het tropisch regenwoud van Sumatra, Indonesië 
    Dit initiatief brengt stakeholders samen om de voorgestelde nieuwe grens van het regenwoud van Sumatra te herzien met als doel het regenwoud van de lijst van Werelderfgoed in gevaar te krijgen. Het omvat consultaties, workshops en het ontwikkelen van een plan voor de indiening van de nieuwe grens bij Unesco. 
     
  • Verbetering van de bezoekerservaring bij Fort Amsterdam, Ghana 
    Dit project richt zich op het verbeteren van de toeristische infrastructuur en de ervaring van bezoekers bij Fort Amsterdam in Ghana. Het omvat het opknappen van bestaande faciliteiten, de installatie van zonnepanelen en het ontwikkelen van educatieve materialen om de lokale ontwikkeling te ondersteunen en het bewustzijn over werelderfgoed te vergroten.
     
  • Bescherming van het Historische Marineziekenhuis van Port Royal, Jamaica 
    Met deze inspanning wordt het Historische Marineziekenhuis van Port Royal beschermt tegen kusterosie en de effecten van klimaatverandering. Het omvat een uitgebreide studie naar de bouwmaterialen, revalidatiewerkzaamheden en betrokkenheid van de lokale gemeenschap in het conserveringsproces. 
     
  • Klimaatactie voor Werelderfgoed door het versterken van kennis en vaardigheden
    Om voor werelderfgoedsites richtlijnen te ontwikkelen hoe ze om kunnen gaan met klimaatverandering, worden in dit project verschillende activiteiten getest bij een aantal sites. De feedback die dat oplevert wordt gebruikt om een effectief klimaatactiepakket te ontwikkelen.
     
  • Vredeseducatie via een digitaal platform, Mauritius 
    Dit project richt zich op het bevorderen van duurzame ontwikkeling, erfgoedbehoud en vredeseducatie door middel van een digitaal platform voor het Cultuurlandschap Le Morne. Het omvat de ontwikkeling van educatieve materialen en workshops voor nationale belanghebbenden.
     
  • Bescherming van het Keniaanse merensysteem, Kenia 
    Dit project richt zich op het behoud van het Keniaanse merensysteem in de Grote Slenkvallei, een natuurlijk erfgoed van buitengewone schoonheid. Het project omvat samenwerking met ecologen en gemeenschappen om bedreigingen aan te pakken en een strategisch migratieplan op te stellen voor bedreigde diersoorten, zoals de Lesser Flamingo.
Loading...