Unesco breidt Representatieve Lijst Immaterieel Erfgoed verder uit

Unesco breidt Representatieve Lijst Immaterieel Erfgoed verder uit

Begin december is in Paraguay het Unesco Intergouvernementeel Comité voor de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed bijeengeweest. Het Comité, dat bestaat uit vertegenwoordigers van 24 lidstaten, beslist over de nominaties voor de Unesco-Lijsten van het immaterieel erfgoed. 

Het comité plaatste elementen uit Indonesië en Botswana op de Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed dat dringend beschermd moet worden. Elementen worden op die speciale lijst geplaatst als de overdracht van de traditie aan volgende generaties in gevaar komt. 

Representatieve Lijst

61 elementen kregen een plek op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid (waarvan er drie werden overgeheveld van de Lijst voor dringende bescherming naar de Representatieve lijst). De inschrijvingen voor 2024 markeren de eerste inschrijvingen voor Brunei Darussalam, Ghana, Myanmar, Rwanda en Somalië. De Unesco-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed  bevat nu 788 elementen uit 150 landen.

Inschrijvingen

Voorbeelden van geplaatste tradities op de Representatieve lijst zijn de Arabische koffiecultuur,  de gebruiken rond het maken van Krama textiel in Cambodja, de Henna-cultuur, Nowruz-festival en eieren versieren in Oekraïne. Het zijn tradities, rituelen, ambachten en gebruiken die van generatie op generatie worden overgedragen en die belangrijk zijn voor de dragers van die traditie. 

Nederland

Nederland heeft vijf tradities ingeschreven op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed: het ambacht van de molenaar (2017), de valkerij (2021), traditionele manieren van graslandbevloeiing (2023), de corsocultuur (2021) en het zomercarnaval (2023). Daarnaast kent Nederland een eigen inventaris van immaterieel erfgoed, met daarop zo’n 200 inschrijvingen. 

Loading...