De toekomst van cultureel erfgoed: Unesco-conferentie roept op tot actie

De toekomst van cultureel erfgoed: Unesco-conferentie roept op tot actie

Eind november heeft in Napels de Unesco-conferentie ‘Cultural Heritage in the 21st century’ plaatsgevonden. De Nederlandse Unesco Commissie was bij de conferentie vertegenwoordigd. Een korte samenvatting.

De Unesco-conferentie over cultureel erfgoed in de 21ste eeuw benadrukte dat er meer synergie mogelijk is tussen materieel en immaterieel erfgoed. Unesco heeft deze erfgoedvormen in verschillende verdragen gevat, bijvoorbeeld het Werelderfgoedverdrag en het Immaterieel Erfgoed Verdrag. De wens leeft om deze conventies beter met elkaar te verbinden.

Tijdens de conferentie kwamen verder verschillende aspecten van erfgoed aan bod:

  • Erfgoed vraagt een holistische benadering: zie erfgoed als een geheel en probeer materieel en immaterieel erfgoed niet te compartimenteren. Waarborg cultureel erfgoed in al zijn diversiteit, en betrek zowel lokale gemeenschappen als andere belanghebbenden. Bevorder gelijke toegang voor allen. Versterk samenwerking op lokaal, nationaal en regionaal niveau en benut cultuur voor sociaaleconomische groei.
     
  • Milieubewustzijn en integratie van cultureel en natuurlijk erfgoed: Benut de verbondenheid tussen natuur en cultuur om verder te verduurzamen en houd rekening met de effecten van klimaatverandering op erfgoedsites. Probeer toerisme te verduurzamen en bij te laten dragen aan de ontwikkeling van een gebied. Integreer immaterieel erfgoed in toerismeplanning.
     
  • Bescherm immaterieel erfgoed, ook wel levend erfgoed genoemd, om het welzijn van lokale gemeenschappen te waarborgen, gemeenschappen verder te ontwikkelen en culturele toe-eigening te verminderen. 
     
  • Bevorder inclusie met een genderperspectief en betrek de jeugd in erfgoedbehoud. Veranker kennis en vaardigheden omtrent erfgoed in kwalitatief goed onderwijs. 
     
  • Let op een evenwichtige geografische vertegenwoordiging waarbij de aandacht niet alleen naar de belangrijkste steden / regio’s gaat. Op wereldniveau moet aandacht komen voor een meer evenwichtige Werelderfgoedlijst, met speciale aandacht en extra ondersteuning voor Afrika en kleine eilandontwikkelingsstaten (SIDS). 
     
  • Heb aandacht voor de speciale rol die cultureel erfgoed kan spelen in tijden van conflict, als een baken van hoop en wederopbouw. Integreer cultuur in humanitaire (noodhulp)acties en vredesopbouwprocessen.

Oproep tot Actie

De conferentie verwoorde bovenstaande punten in een krachtige Call for Action. Deelnemers drongen aan op vooruitstrevende visies en beleidsmaatregelen die cultureel erfgoed, zowel materieel als immaterieel, wereldwijd beschermt en bevordert. 

Loading...