Unesco stelt Internationale Dag van de Islamitische Kunst voor

Unesco stelt Internationale Dag van de Islamitische Kunst voor

Deze maand heeft de Uitvoerende Raad van Unesco in Parijs een resolutie aangenomen om 18 november uit te roepen tot Internationale Dag van de Islamitische Kunst.

Het initiatief voor het instellen van deze dag kwam van lidstaat Bahrein. De dag kan helpen de invloed van islamitische kunstvormen zoals kalligrafie, islamitische (tegel)patronen, islamitische architectuur, literatuur en muziek op mondiale kunststromingen onder de aandacht te brengen.

Onderdeel wereldcultuur

Daarbij wordt benadrukt dat islamitische kunst méér is dan een religieuze uitingsvorm: het is onderdeel van een wereldcultuur die in vele vormen terug te zien is in het dagelijks leven van mensen wereldwijd. In het voorstel wordt ook de rol benadrukt die cultuur en kunst kunnen spelen om wereldwijd meer begrip voor en kennis van de islamitische beschaving los te maken, die in een tijdperk van terroristische geweldpleging en politieke onrust gebukt gaat onder een negatief imago.

Algemene Conferentie

De Uitvoerende Raad van Unesco heeft besloten om dit voorstel voor te dragen aan de Algemene Conferentie in november 2019, wanneer alle lidstaten van Unesco samenkomen.

Waardevol initiatief

Volgens Charlotte Huygens, lid van de Nederlandse Unesco Commissie en deskundige op het gebied van islamitische kunst, is dit een waardevol initiatief dat vanuit de islamitische wereld zelf een tegenbeeld biedt aan het oorlogsgeweld en de cultuurvernietiging in de regio. “In de afgelopen jaren zijn in veel grote steden met name in de Golfstaten spectaculaire musea geopend waarin islamitisch erfgoed getoond wordt vanuit een eigen perspectief, soms gecombineerd met kunsten uit andere delen van de wereld. Diverse musea tonen ook hedendaagse kunst, al dan niet direct te relateren aan vroegere kunstvormen uit de islamitische wereld. Historische hoofdsteden zoals Cairo of Damascus hadden al belangrijke nationale musea waarin bezoekers vaak verrast worden door de verfijnde en gevarieerde schoonheid van de islamitische kunst. De objecten geven een veel genuanceerder idee van wat er binnen de islamitische wereld aan vrije expressie mogelijk is en is geweest.”

Tentoonstelling

Nederlandse museumliefhebbers en geïnteresseerden in islamitische kunst kunnen nog tot en met 3 maart een bezoek brengen aan de tentoonstelling ‘Glans en Geluk. Kunst uit de wereld van de Islam’ in het Gemeentemuseum Den Haag.

Loading...