Odessa, de 'parel van de Zwarte Zee', heeft sinds het begin van de oorlog in februari 2022 te maken gehad met herhaalde Russische aanvallen.“De inschrijving toont onze collectieve vastberadenheid om deze stad voor verdere vernietiging te behoeden”, aldus Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco. “Odessa is een wereldstad die zijn stempel heeft gedrukt op de film, de literatuur en de kunsten”. De versnelde inschrijving kan de weg vrijmaken voor meer financiële en technische bijstand.
Traineren
Rusland probeerde de vergadering van het Comité op allerlei manieren te traineren. Keer op keer stelde het dezelfde vragen, viel terug op allerlei regels en procedures en stelde de antwoorden van het Secretariaat en van adviesorgaan Icomos ter discussie. Uiteindelijk werd Odessa toch ingeschreven.
De rijke geschiedenis van de stad dateert uit de tijd dat zij het kroonjuweel van het keizerlijke Rusland was. Tegenwoordig beschouwt Unesco de stad als “een uniek voorbeeld van een stad in Oekraïne” die “verschillende culturele tradities en een harmonische architecturale polyfonie” combineert.
Versterken
Toen de Russische aanvallen op de stad vorig jaar toenamen, haastten Oekraïense troepen en vrijwilligers zich om de legendarische gebouwen van de stad, waarvan vele in Italiaanse barokstijl zijn gebouwd, te versterken, met inbegrip van het iconische opera- en ballettheater, dat een van de oudste van Oekraïne is. Monumenten werden bedekt met zandzakken en overal in de stad werden barricades opgeworpen. In december 2022 verwijderden lokale ambtenaren een standbeeld van de Russische keizerin Catharina de Grote, die vaak wordt gezien als de stichter van de stad, als onderdeel van een poging om tekenen van historische Russische invloed in Oekraïne te verwijderen.
Naast Odessa schreef het Werelderfgoedcomité nog twee andere erfgoedsites in: Bezienswaardigheden van het Oude Koninkrijk Saba, Marib (Jemen) en de Rachid Karameh Internationale Beurs van Tripoli (Libanon).