In verband met 70-jarig bestaan van het Unesco Haags Verdrag dat cultureel erfgoed helpt beschermen in oorlogstijd, presenteert de Unesco Commissie een overzicht van activiteiten die verband houden met erfgoedbescherming en plaatsvinden in de periode mei 2024 – mei 2025.
13 - 15 mei 2024: Internationale viering 70 jaar Unesco Haags Verdrag in Vredespaleis en World Forum, Den Haag
De conferentie in het Vredespaleis en World Forum in Den Haag brengt experts van over de hele wereld samen, om de baten, uitdagingen en lessen te bespreken die zijn opgedaan sinds de inwerkingtreding van het verdrag. De conferentie is online te volgen, de link volgt.
15 mei: Panel ‘Documenting the Destruction of Heritage & Seeking Solutions’, The Hague Humanity Hub, Den Haag
In het teken van de viering van het 70 jarig bestaan van het Haags Verdrag organiseren Cultural Emergency Response, het Smithsonian Cultural Rescue Initiative en Blue Shield International een panelgesprek waarin erfgoedexperts zullen praten over de documentatie van verwoesting van erfgoed en waarom dit van groot belang is. Koop hier uw kaartje.
19 mei - 9 juni 2024: Unesco-tentoonstelling ‘Cultuur in Tijden van Gewapend Conflict’, Oorlogsmonumentkerk Vrede en Verzoening, Rotterdam
De fototentoonstelling ‘Cultuur in Tijden van Gewapend Conflict’ is een voortzetting van de eerdere fototentoonstelling ‘Culture under Attack’ die sinds 2014 in verschillende versies te zien is geweest, op meer dan tien plaatsen wereldwijd. Voor de nieuwste versie werd samengewerkt met de Koninklijke Landmacht en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de NAVO. De huidige expositie bevat beelden uit Mali, Irak, Syrië, Bosnië en Herzegovina, Japan, Duitsland, Afghanistan, Egypte, Libanon, Kosovo en Libië. Daarnaast was er speciale aandacht voor Oekraïne. De tentoonstelling zal te zien zijn in de Oorlogsmonumentkerk Vrede en Verzoening, en tijdens het Heilige Huisjes festival.
28 mei 2024: Presentatie ‘Domicide: The Killing of Home’, De Dépendance, Rotterdam
Ammar Azzouz, auteur van het boek ‘Domicide: Architecture, War, and the Destruction of Home in Syria’, zal een presentatie in het Engels verzorgen over de impact van conflict in steden. Wat is de impact van domicide op het culturele en sociale weefsel van deze samenlevingen? Welke psychologische en emotionele tol betalen individuen en gemeenschappen? En hoe kunnen we domicide voorkomen of weerstaan, en herbouwen wat verloren is gegaan?
6 juni 2024: Boekpresentatie Andrea Kieskamp, Slot Loevestein, Zaltbommel
Het boek Kunstbunkers en Cultuurkaravanen van Andrea Kieskamp is in 2024 uitgegeven door WalburgPers. Tijdens deze presentatie zal Andrea het boek, dat gaat over cultureel erfgoed in oorlogstijd, toelichten. Het voorwoord van het boek is geschreven door Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie. Het boek is ook te bestellen.
13 juni: DutchCulture expertbijeenkomst over regionale musea in tijden van oorlog, Het Huis Utrecht, Utrecht
Vijf Oekraïense museumdirecteuren en conservatoren van vooraanstaande regionale musea zijn uitgenodigd voor een internationaal bezoekersprogramma van een week om hun verhalen te delen en ervaringen uit te wisselen met het Nederlandse culturele veld. Tijdens dit openbare programma en netwerkevenement op donderdag 13 juni bent u van harte welkom om hen persoonlijk te ontmoeten en vragen te stellen.
Link: https://dutchculture.nl/en/events/Ukrainian-Museums-Near-the-Front-Line-2024
27 juni 2024: Symposium 'Nederlandse musea in oorlogstijd', Mauritshuis, Den Haag
In een speciaal symposium staat het Mauritshuis stil bij de impact van de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse musea. Een tiental sprekers zal over dit onderwerp vertellen, gevolgd door een paneldiscussie onder leiding van Gerdien Verschoor, voormalig directeur van het internationale conservatorennetwerk CODART en van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
13 februari - 29 juni 2025: Tentoonstelling ‘Mauritshuis in oorlogstijd’, Mauritshuis, Den Haag
Wat gebeurde er in het Mauritshuis in en rond de Tweede Wereldoorlog? En wat was de impact daarvan op de mensen die er werkten of het museum bezochten? Hoe verhield het museum zich tot het Duitse gezag en de maatregelen van de bezetter? Wat is er gedaan om de kunst te beschermen? In 2021 is het Mauritshuis samen met het Expertisecentrum Restitutie van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis een meerjarig onderzoeksproject gestart. Begin 2025 volgt een lijvige publicatie en een tentoonstelling. Het onderzoeksproject is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed en het ministerie van VWS, in het kader van de Open Oproep 75 jaar Vrijheid.
Heeft u of uw organisatie een activiteit op de planning staan en ziet u deze graag opgenomen in de jubileumkalender op onze website, meld deze dan aan door een mail te sturen naar info@unesco.nl.
24 juli: Internationale netwerkbijeenkomst voor stedelijk erfgoed in tijden van conflict, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Amersfoort
Hoe beschermen we het gebouwde erfgoed tegen aanvallen en ontwikkelingsdruk? In hoeverre kunnen de historische kenmerken bijdragen aan een duurzaam herstel? Deze uitdagingen komen aan bod tijdens dit internationale netwerkevenement. Tijdens het evenement komt u in contact met internationale professionals in workshopsessies over de hierboven genoemde onderwerpen. De sessies bevatten lezingen, debatten en kennisuitwisseling. Het evenement wordt geopend door een keynote speech van Oleksandra Tkachenko, voorzitster UNUN (Ukraine-Netherlands Urban Network) en stedenbouwkundige bij Kuiper Compagnons.
24 oktober 2024: Kennisbijeenkomst ‘De samenleving op scherp: Strategieën voor museale veiligheid’, Rijksmuseum, Amsterdam
Het Rijksmuseum organiseert een kennismiddag over veiligheidsvraagstukken binnen musea. Diverse scenario's komen aan bod, van demonstraties tot oorlogsdreigingen. Tijdens deze middag wordt kennis gedeeld en krijgen deelnemers concrete handvatten aangereikt om met deze uitdagingen om te gaan. Geïnteresseerd? Maak dit zo snel mogelijk kenbaar door je gegevens (naam, functie, instelling en e-mailadres) te sturen naar a.cozijn@rijksmuseum.nl.