Geopark-jongeren bijeen op Bali

Geopark-jongeren bijeen op Bali

Medio september vond op Bali het eerste Unesco Global Geopark Youth Forum plaats. Namens Nederland nam Sophie van Rossem deel aan het forum. Een verslag.

Mijn naam is Sophie van Rossem. Ik studeer Bos- en natuurbeheer, ben lid van de Unesco Jongerencommissie en vrijwilliger bij Unesco Global Geopark De Hondsrug. Medio september vond op Bali het Eerste Unesco Global Geopark Youth Forum Seminar & Camp plaats waar ik aan deelnam. Hier is mijn verslag.

Forum

Het Geopark Youth Forum werd in de coronaperiode (december 2021) opgericht tijdens een conferentie van Unesco Global Geoparken in Jeju (Zuid-Korea). Jongerenvertegenwoordigers van landen met een geopark konden vanaf dat moment deelnemen aan het Youth Forum. Ik trad namens Nederland toe.

Sinds de oprichting hebben we online vaak met elkaar gesproken. Hierbij kwam bijvoorbeeld klimaatverandering aan bod, een van de meest kritieke uitdagingen van deze tijd. En ook de gevolgen voor geoparken. Het idee ontstond om een Charter on Youth Climate Action in Geoparks te realiseren. Een manier om concrete acties en meningen van jongeren van over de hele wereld tot uitdrukking te brengen en te realiseren, en om zo onze rol te versterken. Voor een toekomst zoals wij die voor ons zien.

Bali

In september kwamen we voor het eerst fysiek bij elkaar in geopark Batur op Bali, tijdens het Youth Forum seminar & camp. Ik vond het geweldig dat ik daar naartoe mocht. Ook best spannend, maar ik had er vooral veel zin in!

Het was ontzettend leuk om jongeren te spreken die net zo enthousiast waren over hun geopark als ik. We wisselden ideeën uit, discussieerden en leerden elkaar beter kennen. Zo kwamen we samen tot The Batur Charter on Youth Climate Action in Geoparks.

Naast de serieuze inhoudelijke zaken als vergaderingen, seminars en gastsprekers was er ook tijd voor ontspanning en sport. Van kampvuur tot het beklimmen van de Batur vulkaan om de zonsopgang te bekijken. We werden een hecht team, vriendschappen ontstonden. 

Inspiratie

Naast de leden van het Youth Forum waren nog meer jongeren aanwezig. De enthousiaste en gepassioneerde gesprekken met hen maakten veel indruk op me en daardoor voel ik me nog meer betrokken bij de wereld. Ik deed inspiratie op en dacht opnieuw na over bepaalde onderwerpen. Zo vond ik eerst dat iedereen over de hele wereld moet verduurzamen. Dat vind ik nog steeds, maar ik besef nu dat dit niet voor ieder land in dezelfde mate mogelijk is. Waar veel armoede is, is voldoende eten en schoon drinkwater belangrijker. Duurzamer leven is dan deels een luxe.

Daarom is het is belangrijk dat we als gehele mensheid bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. We moeten het samen doen. Iedereen moet zich verantwoordelijk voelen, ook buiten de eigen landsgrenzen!

Meer jongeren betrekken

Graag zou ik meer jongeren willen betrekken bij de geoparken in Nederland. Ik sta open voor ideeën hoe dit te bereiken!

Loading...