Presentatie beleidsadvies over de innovatieve kracht van the culture

Presentatie beleidsadvies over de innovatieve kracht van the culture

17, 18 en 19 november
Keilepand in Rotterdam

Op 17/11 presenteert de Unesco Commissie haar eerder aangekondigde advies om binnen het cultuurbeleid ruimte te maken voor the culture. Het advies wordt samen met vertegenwoordigers uit the culture aangeboden aan Gunay Uslu, demissionair staatssecretaris voor cultuur en media​​​. Het belooft een interactieve middag te worden waarin systeem- en leefwereld, formaliteit en informaliteit worden samengebracht.

De presentatie van het advies is onderdeel van de Cultural Currency Conference, het eerste landelijke congres over de toekomst van superdiverse steden, dat plaatsvindt van 17 tot en met 19 november en wordt georganiseerd door The Niteshop – ambassade van de superdiverse stad, in samenwerking met de Nederlandse Unesco Commissie.

De Cultural Currency Conference werpt een inhoudelijke blik op de superdiverse postkoloniale samenleving. Drie dagen lang gaan ontwerpers, 'hosselaars', beleidsmakers en andere experts met elkaar in gesprek over het vormgeven van een toekomstbestendige samenleving, want er zijn grote maatschappelijke opgaven, waaronder de toenemende armoede en woningnood. De creativiteit van een nieuwe generatie stedelingen staat tijdens het congres centraal, omdat juist dit innovatieve vermogen onmisbaar is bij het aanpakken van deze problemen.

Wat is the culture?

Image
affiche voor aankondiging cultural currency conference

The culture is een cultureel ecosysteem dat het middelpunt vormt van het culturele leven van jonge generaties. Een precieze definitie is lastig omdat binnen the culture continu processen van vernieuwing, herwaardering en herschikking plaatsvinden. De uitkomsten van deze processen zijn breed en divers. Daarnaast worden door de mensen die zichzelf als onderdeel van the culture beschouwen, verschillende omschrijvingen en definities gehanteerd. 

Desalniettemin is in de beschrijvingen van hun gemeenschap een rode draad te ontdekken. Zij vinden elkaar in een combinatie van kenmerken en waarden. Veel van de filosofische waarden van hiphop zijn terug te vinden in de mindset van de mensen binnen the culture. Hiphopmotto’s zoals ‘each one teach one’, ‘speak truth to power’ en ‘change the game’ vormen de basis. De uitingsvormen, zoals ontwerp, mode, muziek, film en kunst, zijn beïnvloed door postkoloniale migratie en zijn sterk geworteld in (afro-)diasporische culturele productie. Omdat the culture een duidelijke diasporische basis heeft, ontstaat dit culturele ecosysteem voornamelijk in stedelijke omgevingen en migrantenwijken.

Programma

Dag 1 - vrijdag 17 november 

Vrijdagmiddag presenteert de Nederlandse Unesco Commissie samen met vertegenwoordigers uit the culture een advies aan demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (cultuur en media). Hierin staat de noodzaak om ruimte te maken binnen het cultuurbeleid voor the culture en het belang van the culture centraal. Het belooft een interactieve middag te worden waarin systeem- en leefwereld, formaliteit en informaliteit worden samengebracht. De dag wordt afgesloten door HUNNA Soundsystem.

Dag 2 - zaterdag 18 november 

Zaterdag staat in het teken van de stad. Duik samen met rapper Nnelg in de leefwereld van de jonge Nnelg uit de Bims (Bijlmer) en reflecteer op de migrantenstad van de toekomst. Hoe ziet de Kruiskade van de 21ste eeuw er idealiter uit? En wat is de rol van burgers, beleidsmakers en artiesten in deze stad? Politieke Jongeren, de Boekmanstichting en MVRDV sluiten aan voor dit gesprek. De dag wordt afgesloten met een banger clubavond in Club Centraal. 

Dag 3 - zondag 19 november 

Verwacht op zondag een internationaal symposium over architectuur en stedelijke inrichting. Hoe kijkt een nieuwe generatie stedelingen naar hun omgeving? Wat speelt er in steden als Rotterdam, Marseille en Brussel en wat hebben ze met elkaar gemeen? Vooraanstaande stedenbouwkundigen, architecten en buurtbewoners delen hun ideeën en werpen een blik op de toekomst. 

Tentoonstelling

Het decor van het congres is de doorlopende groepstentoonstelling Money Trees Is The Perfect Place For Shade. De tentoonstelling richt zich op de leefwereld van een nieuwe generatie stedelingen in de migrantenwijk, oftewel de Buurt. Wat kenmerkt de Buurt en wat is de betekenis ervan? Welke gebruiken en tradities staan er centraal en welke codes horen bij het leven in de Buurt? 

Aanmelden

Iedereen is van harte welkom voor dit event. Je kunt je apart aanmelden voor de verschillende dagen en programmaonderdelen.

Mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie | VSB Fonds | Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap | Gemeente Rotterdam

In samenwerking met Boekmanstichting | MVRDV 

Featuring Cye-Wong-Loi-Sing, DJ Nigga Fox, Elizar Veerman, Erasmus University Rotterdam, Gunay Uslu, Hajar Benjida, Hanane El Ouardani [OVB], HOOD CENTURY , Kathleen Ferrier, Kevin Osepa, Mariana Mazzucato, Martin van Engel, Malique Mohamud, Mungayende Hélène Christelle, Nnelg, Mo Jakob, Politieke Jongeren, Samir Bantal [OVB], Lesley Lokko [OVB], Wouter Pocornie [OVB], Saundra Williams [OVB], Verdedig Noord, Zico Lopes

Loading...