3. Betrokken partijen en verantwoordelijkheden

3.1 Internationaal

  • Unesco: de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation werd opgericht in 1945 als gespecialiseerde VN-organisatie voor onderwijs, cultuur, wetenschap en communicatie.
     
  • Algemene Vergadering (van Unesco): 194 leden, komt elke twee jaar samen tijdens de Algemene Conferentie van Unesco in Parijs. De AV kiest het Werelderfgoedcomité en keurt o.a. het budget goed. 
     
  • Werelderfgoedcomité: bestaat uit 21 verkozen leden, mandaat in praktijk 4 jaar. Komt jaarlijks samen en bespreekt/besluit onder andere: nieuwe inschrijvingen op de Lijst, State of Conservation Reports, de “Danger List” en soms het van de lijst halen van een site.
     
  • Werelderfgoedcentrum: sinds 1992 het aanspreekpunt binnen Unesco voor Werelderfgoed gerelateerde zaken. Verantwoordelijk voor het dagelijkse management van het verdrag, ondersteuning aan lidstaten bij nominaties en organisatie van bijeenkomsten. 
     
  • Adviesorganen: Er zijn drie statutair erkende adviesorganen; IUCN (voor natuur sites) en ICOMOS (voor cultuur en hybride sites) geven advies aan het Comité door middel van technische evaluaties en rapportages over de staat van het beheer van de werelderfgoedsites. ICCROM (expertise & training) onderzoekt beheer en instandhouding en geeft training aan beheerders.

3.2 Koninkrijk

  • De Rijksoverheid in Nederland is richting Unesco verantwoordelijk voor het werelderfgoed in Nederland en door machtiging ook voor het Koninkrijk. Het culturele werelderfgoed valt onder de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het natuurlijke werelderfgoed valt onder de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Samen bepalen ze het Nederlandse werelderfgoedbeleid.
     
  • Curaçao is verantwoordelijk voor het beheer van het Werelderfgoed Willemstad. Als verdragsverantwoordelijke is Nederland echter het aanspreekpunt voor Unesco namens het Koninkrijk.
     
  • De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) voert het beleid uit. De coördinator Werelderfgoed (focal point) coördineert het opstellen van nominatiedossiers en bijhorende managementplannen. Formele communicatie over werelderfgoed richting Unesco verloopt via de coördinator, denk daarbij aan Statements of Conservation of de meldingsplicht. De RCE werkt samen met de beheerders van het werelderfgoed. De RCE steunt de Stichting Werelderfgoed Nederland in haar collectieve promotie, belangenbehartiging en kennisdeling voor werelderfgoedsites.
     
  • De beheerders van de werelderfgoedsites (siteholders) zorgen ervoor dat het erfgoed in goede staat blijft. Dat kan een particulier eigenaar, een stichting, een overheid of een combinatie hiervan zijn. Om de zes jaar rapporteren zij via de Periodic Reporting aan Unesco hoe de site ervoor staat. Daartoe houden ze alle veranderingen en maatregelen bij. Belangrijk is ook dat ze het werelderfgoed toegankelijk houden voor het publiek en de waarden van het werelderfgoed uitdragen.
     
  • Alle bij Unesco aangesloten landen hebben een Nationale Unesco Commissie. Binnen het Koninkrijk der Nederlanden zijn dus vier commissies. De commissies zijn onafhankelijk in hun werk. De commissies dragen de boodschap van Unesco uit en helpen de naleving van de verdragsverplichtingen te bewaken. De Nederlandse Unesco Commissie adviseert de Nederlandse regering onder andere over het werelderfgoedbeleid. Haar taak is Unesco, de overheid en beheerders van werelderfgoed met elkaar te verbinden en Unesco in Nederland bekend te maken. 
     
  • De Stichting Werelderfgoed Nederland brengt werelderfgoedsites van het Koninkrijk der Nederlanden onder de aandacht van het grote publiek. Dat doet ze door de werelderfgoedsites te promoten en met derden samen te werken op specifieke projecten. Daarnaast behartigen ze mede de gezamenlijke belangen van de werelderfgoedsites en stimuleren ze dat beheerders van werelderfgoedsites kennis delen.
Loading...